• Wandelen rondom landgoed De Wamberg (Berlicum 11,5km)

  29 november 2020

  Start: Tuincafé De Witte Zwaan, Hoogstraat 30
  5258 BD Berlicum

  Het eerste deel van de route loop je langs de Zuid-Willemsvaart, daarna wandel je noordwaarts en steek je de Aa over. Je doorkruist landgoed De Wamberg, dat tussen het dal van de Groote Wetering en dat van de Aa ligt. Naast Kasteel De Wamberg vind je er ook een aantal speelhuizen: die werden vanaf de middeleeuwen puur voor vermaak gebouwd. Het speelhuis Eikenlust bestond al in 1370. Ook liggen er boerderijen. De Wambergse Hoeve is de oudste en dateert uit de veertiende eeuw.

  Lees meer >> | 493 keer bekeken

 • Rondje Deurnsche Peel (14,6km)

  9 november 2020

  Mooie route en een mooi gebied! Laatste stuk is een erg lange rechte weg, jammer.

  Start: Natuurpoort De Peel (Leegveld, 5753 SG, Deurne, Noord-Brabant)

  De Peel
  Ooit was het Peelgebied wel meer dan 30.000 hectare groot. Nu is er nog maar 4.500 hectare hoogveen van over. Zo’n 1.300 hectare is tot Nationaal Park ’De Groote Peel’ uitgeroepen. De Deurnese Peel en de naastgelegen Mariapeel rond de veenkolonies Griendtsveen en Helenaveen zijn ook restanten van dit ooit zo uitgestrekte hoogveengebied. Door de turfafgravingen was het gebied flink uitgedroogd, nu wordt geprobeerd het hoogveen te behouden door de natuur weer natter te maken.

  Lees meer >> | 472 keer bekeken

 • Wandelen door de Ooijpolder (13,15km)

  13 september 2020

  31 mei 2020

  Startpunt: MOoij Bed en Breakfast Vlietberg, 6576 JB, Ooij, Gelderland

  De Ooijpolder ligt vlak boven Nijmegen, langs de Waal. Een ideaal wandelgebied dankzij de rust en het vele natuurschoon. 

  Waalbrug
  Als eerste verken je De Vlietberg, een buurtschap dat is ontstaan bij een voormalige steenfabriek waarvan alleen nog een schoorsteen resteert. Aan de horizon zie je de groene heuvels en Waalbrug bij Nijmegen. Over het voetpad loop je vlak langs de Waal, links liggen weilanden. Even uitwaaien en genieten van de rust!

  Lees meer >> | 450 keer bekeken

 • Wandelen langs de Loosdrechtse Plassen (12,08km)

  13 september 2020

  6 september 2020

  Startpunt: Restaurant In de Watertuin (Oud-Loosdrechtsedijk, 1231 LW, Loosdrecht

  De wandeling begint bij Restaurant In de Watertuin, dat aan de historische Oud Loosdrechtsedijk in Loosdrecht ligt. In Loosdrecht staan veel monumentale boerderijen en ook zijn er nog originele zwart geteerde huisjes met rieten daken te zien. In Loosdrecht is het water altijd dichtbij, waar je ook bent.

  Lees meer >> | 409 keer bekeken

 • Wandelen door de Amelisweerd (12,95km)

  13 september 2020

  7 september 2020

  Startpunt: 't Wapen van Bunnik (Dorpsstraat, 3981 EA, Bunnik

  Na een kop koffie bij 't Wapen van Bunnik wandel je door het parkbos van Oud-Amelisweerd. Hier zie je twee landschapsstijlen terug. De door bomen omzoomde rechte lanen behoren tot de barokstijl. De slingerpaden met doorkijkjes en waterpartijen zijn juist kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl. Het aan de oever van de Kromme Rijn gelegen landhuis Rhijnauwen is sinds 1933 een jeugdherberg, de oudste van Nederland. Fort bij Rhijnauwen bestaat uit kazernes en flankbatterijen ingegraven in aarden wallen. Het geheel is omgeven door een dubbele gracht. De bomen en struiken vormen een thuis voor honderden soorten planten en dieren.

  Lees meer >> | 421 keer bekeken

 • Stadswandeling Hilversum: Jugendstil villa's en Corversbos (10,63km)

  13 september 2020

  5 september 2020

  Startpunt: Grand Café Nieuw Zuid Hilversum (Van Ghentlaan, 1215 PP, Hilversum

  Deze wandelroute van start bij Grand cafe Nieuw Zuid Hilversum. Langs de rand van Landgoed Gooilust ontdek je het Corversbos. Ooit maakte het bos deel uit van het landgoed, je ziet het nog terug aan de statige beuken die de omgeving sieren. Via zorglocatie de Componisten en ontmoetingsplek Ambulant Gooi wandel je naar ’t Trefpunt, een werk- en dagbestedingslocatie en ontmoetingsplek in Hilversum. Je loopt verder via woonlocaties Albertus Perkstraat, Gasthuisstraat en Oosterstraat. Hilversum staat bekend om de prachtige villa’s en die kom je meer dan genoeg tegen, vooral in het historische centrum. Veel panden zijn eind negentiende eeuw gebouwd in de kenmerkende Jugendstil, met plantenmotieven, siersmeedijzerwerk en glas-in-lood. Met de typerende lichte bakstenen werden loggia’s, torentjes en erkers gebouwd, als reactie op de massaproductie die toen opkwam.

  Lees meer >> | 305 keer bekeken

 • Een wandeling door het Twiske (10,33km)

  13 september 2020

  7 september 2020

  Startpunt: Parkeerplaats De Noorderlaaik, 511BX, Oostzaan

  Net boven Amsterdam maak je een prachtige wandeling door het Twiske. Een afwisselend natuurgebied met bossen, graslanden en veel water. Zorg dus voor waterdichte wandelschoenen!

  Ruige moeraslanden
  Eeuwen geleden bestond dit gebied uit veenweiden langs het riviertje het Twiske. De bewoners wonnen er op kleine schaal turf. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de grond drooggelegd, maar bleek deze niet voor landbouw geschikt. Nu loop je er aanvankelijk langs ruige moeraslanden. In dit deel van het Twiske kun je veel vogels spotten.

  Lees meer >> | 267 keer bekeken

 • Klompenpad Ambts- en Rijkspad (15km)

  12 september 2020

  19 juli 2020

  Startpunt: Admiraal van Ghentplein, Molenstraat 1 in Winssen

  Ontdek het continue veranderende landschap en de bijzondere geschiedenis van Winssen. Wandelen over velden, door uiterwaarden en boomgaarden.

  https://klompenpaden.nl/klompenpad/ambts-en-rijkspad/

   

  Lees meer >> | 251 keer bekeken

 • Rondom de IJssel (10,8km)

  12 september 2020

  13 juni 2020

  Startpunt: Brasserie Op Duur (Rijksstraatweg, 8121 AA, Olst, Overijssel, Nederland)

  Erg mooie route.door de uiterwaarden van de IJssel. 

  https://www.route.nl/wandelroute/1304666/rondom-de-ijssel

  Lees meer >> | 235 keer bekeken

 • Hanzestadje Hattem (8,65km)

  12 september 2020

  12 juni 2020

  Hattem is een heerlijk klein stadje om doorheen te dwalen. Je vindt er tal van monumenten, een leuk bakkersmuseum en het ligt prachtig vlakbij de IJssel. Een dagje uit in de geschiedenis van Nederland!

  Hanzestadje
  Parallel aan de IJssel wandel je naar Hattem. In het gezellige centrum van deze voormalige vestingstad zie je tal van eeuwenoude gebouwen, een leuke kans dus om wat oer-Nederlandse cultuurhistorie op te snuiven. Dit prachtige stadje bloeide op onder invloed van het Hanzeverbond, opgezet door Noord-Duitse kooplieden in de 14de en 15de eeuw als bescherming tegen de grillen van feodale machthebbers. In de hoogtijdagen waren er wel 150 Hanzesteden, vooral in Nederland en Duitsland.

  Lees meer >> | 250 keer bekeken

 • Meer blogs >>