12 juni 2020

Hattem is een heerlijk klein stadje om doorheen te dwalen. Je vindt er tal van monumenten, een leuk bakkersmuseum en het ligt prachtig vlakbij de IJssel. Een dagje uit in de geschiedenis van Nederland!

Hanzestadje
Parallel aan de IJssel wandel je naar Hattem. In het gezellige centrum van deze voormalige vestingstad zie je tal van eeuwenoude gebouwen, een leuke kans dus om wat oer-Nederlandse cultuurhistorie op te snuiven. Dit prachtige stadje bloeide op onder invloed van het Hanzeverbond, opgezet door Noord-Duitse kooplieden in de 14de en 15de eeuw als bescherming tegen de grillen van feodale machthebbers. In de hoogtijdagen waren er wel 150 Hanzesteden, vooral in Nederland en Duitsland.

Bakkerijmuseum
In het mooie oude stadje vind je ook het Nederlands Bakkerijmuseum, leuk om even binnen te lopen. Je leert er alles over de historie van brood en banket weergegeven en er wordt regelmatig gebakken, soms in de 200 jaar oude takkenbosoven. Drink daarna een kopje koffie met reuzenroomboterkrakeling, suikerbroodje of krentenpof. Blijf terug bij je startpunt nog een nachtje slapen: B&B de Rivierduin in Hattem is een leuke uitvalsbasis voor al je wandeltochten hier!

https://www.route.nl/wandelroute/570636/hanzestadje-hattem